Bankszámlanyitási (tor)túra Szlovákiában

Miután számomra kedvezőbb adózási szempontól a legtöbb forex számlám a cégem nevén van, ezért úgy gondoltam, hogy költségkímélési szempontból Szlovákiában nyitok a cég nevére egy dollár alapú folyószámlát. Nehogy azt higgyétek, hogy ott fenékig tejfel minden, ezért inkább megírom a tapasztalataimat.

A legrosszabbal kezdem. A hazai K & H Bank közel nyolc éve az egyetlen számlavezetője a cégemnek és ezért kézenfekvő volt, hogy Komárnoban is a CSOB Banknál nyitom az új számlát hiszen ugyanaz a tulajdonosuk. Készséges volt az ügyintéző és ott is voltam a megbeszélt időpontra. Pár perc várakozás alatt több számlanyitás miatt érkezett ügyféllel is találkoztam. (Nem szeretném kommentálni a tranzakciós adó hatását, de úgy látszik, aki tehetősebb, az megy számlát nyitni a szomszédba, itthon csak a szegényektől fogják tudni levonni az adót és megint nem fog befolyni a következő fél évben az elvárt összeg.)

Szóval az ügyintéző felviszi az adataimat és nem sikerül neki többszöri próbálkozásra sem a számlanyitás. Végül fél óra múlva elküldik az anyagomat Pozsonyba, a központba, hogy legyenek szívesek, segítsenek a számlát megnyitni. Javasolják, hogy addig sétáljunk egyet és majd telefonálnak. Egy óra múlva jött a telefon, hogy fáradjunk be a bankfiókba. Ott a következő meglepetés ért: a CSOB Bank indoklás nélkül elutasította a számlanyitási kérelmemet, és jelezte, hogy hiába is próbálkozom az összes CSOB fiókban.

Nagyon meglepett a bejelentésük. Volt korábban pár rosszabb éve a vállalkozásomnak, de már évek óta nyereséges. Minden esetre úgy látszik, létezik egy központi adatbázis, amely országokon is átível, és amelyet ezek szerint nem mindig frissítenek.  Nem ajánlom senkinek sem az ilyen bankot, érdemes messziről elkerülni itthon is és külföldön is. Adóoptimalizálási célból meg főleg nem ajánlom.

Unicredit Bank, 4,5 EUR havonta a számlavezetés, de az internet bank egyszeri 50$-ral indul csak.

OTP Bank csak EUR számlával rendelkezőknek nyit USD alapú számlát

Tatra Bank csak EUR számlával rendelkezőknek és csak 6 hónap után nyit USD alapú számlát

VOB Bank, havi 3,5 EUR, de miután ugyanaz a tulajdonosa, mint a magyarországi CIB banknak, ezért még nem tudom utalnak-e mindegyik brókercéghez, de a magyar bank nem utal. Sajnos ezt már nem is fogom megtudni, mert másnapra innen is megérkezett emailben az elutasítás.

Tovább keresgéltem tehát a hazai bankok között és szerencsémre rátaláltam az FHB Bank ajánlatára. Havi 4 USD-s díjért, ami már tartalmazza a netbankot is, vállalják a számlavezetést. Az átutalások indítása hasonló, mint máshol, de a bejövő átutalás fogadása díjmentes, míg a többi banknál kemény ezreseket kell érte fizetni a külföldről érkező pénzeknél. Az eddigi tapasztalatok alapján ajánlom másnak is.

Az oldal használatához, kérlek fogadd el a "cookie"-kat! További információ!

A "cookie-k" elfogadásával biztosíthatoda legjobb felhasználói élményt az oldalon. Amennyiben ezt szeretnéd, akkor kérlek kattints az elfogadás gombra!

Bezárás