Magyarok csaltak a londoni tőzsdén

Már megint egy negatív reklám a magyaroknak. Több milliós bírságot kell fizetni három magyar kereskedőnek a Londoni Belsőbíróság ítélete alapján.

Mielőtt pár szóval bemutatom a történteket, szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy az említett csalássorozat csak hagyományos tőzsdén és csakis olyan papírokkal eshet meg, amiknek kisebb a forgalma. Ezek árfolyamát lehet viszonylag kisebb tőkével is jelentősen megmozgatni. A Forex piacon szinte minden devizapár forgalma olyan nagy, hogy hihetetlenül nagy tőke kellene a megmozgatásához. Ezért inkább itt a híreket használják erre a célra.

A csalássorozatról (186 cég esetében bizonyították) több helyen is lehet olvasni. Megpróbálom röviden összefoglalni mi történhetett.

A nagyobb kereskedőházak a kereskedésekhez robotokat alkalmaznak, amelyek a hirtelen árfolyammozgásokra/kitörésekre kereskednek. Ha például megindul az árfolyam felfelé, akkor ők is vásárolnak, ha pedig utána esni kezd, akkor kiszállnak a megvett pozíciókból, hogy a nagyobb veszteséget elkerüljék.

Nagyon leegyszerűsítve a kisebb forgalmú részvényeknél, már viszonylag kevés pénzzel lehet olyan vételi ajánlatot tenni, ami hamar felviszi az árat, hiszen segítségével le lehet zárni a kisebb árakon levő korlátozott eladási ajánlatokat.. Ekkor belépnek a nagybefektetők robotjai és elkezdenek vásárolni magasabb áron. Ekkor, gyorsan el lehet adni a már korábban apránként olcsóbban beszerzett, nagy mennyiségű részvényt. Természetesen a többi piaci szereplő is hamar felfigyel az ár emelkedésére és lelkes eladásba kezdenek, hogy haszonnal szálljanak ki a korábban megvásárolt részvényeikből. Ez hamar túlkínálathoz vezet, ami áresést okoz, és az ár visszaáll a kiindulási szintre, hiszen ott van igazából egyensúlyban a kereslet-kínálat. Nyilván sok információ és kísérlet kellet ahhoz, hogy megtalálják azokat a részvényeket, ahol ez a módszer működhet.

A szabályok azonban mindenhol tiltják az árak manipulálását, hiszen a mai globális piacon iszonyatos pénzeket lehet ilyenekkel keresni és ezzel együtt sokakat csődbe is vinni. Természetesen sok esetben nem tudják bebizonyítani, hogy manipuláció vagy véletlen szerencse okozta egy-egy sikeres tőzsdeguru sikereit. Nyilvánvaló, hogy ezek miatt sok a szóbeszéd a világ legsikeresebb tőzsdézői körül, akik között találni több magyar származásút is.

Az oldal használatához, kérlek fogadd el a "cookie"-kat! További információ!

A "cookie-k" elfogadásával biztosíthatoda legjobb felhasználói élményt az oldalon. Amennyiben ezt szeretnéd, akkor kérlek kattints az elfogadás gombra!

Bezárás