STP vagy ECN számlát válasszak?

Örök ifjú kérdés és időről-időre előkerül. Már írtam korábban róla, de most igyekszem a gyakorlatban is szemléltetni. Csak mostanában már nem ilyen egyértelmű, mert a brókerek más-más elnevezéseket használnak, mint például standard és raw spread. Esetleg Trade.MT4 és Zero.MT4.

Az alapelv, hogy a brókernek valahol haszna kell, hogy keletkezzen. Ez kétféleképpen történik. Egyrészt beleépíti a spreadbe (vételi és eladási ár különbözete), másrészt 0 vagy alacson spreadet kínáló számláknál külön számolják fel jutalék/commission címen, lotonként 5-9 USD mértékben. Tehát ez alapján tudjuk felismerni, hogy van külön felszámolt jutalék vagy nincs.

Míg az első esetben szinte fel sem tűnik, addig a második esetben csípheti a szemünket a kereskedéseink után felszámolt összeg. Pedig könnyen lehetséges, hogy mégis ez utóbbi esetben járunk jobban.

Azt, hogy melyik robotnak milyen számla az ideális, a legegyszerűbben teszteléssel dönthetjük el. Tegyük fel egy stp és egy ecn számlára is és nézzük meg melyik esetben marad több a zsebünkben. A legtöbb esetben az ecn számla a nyerő, főleg, ha a robot spread szűrőt is tartalmaz, vagyis csak akkor kereskedik, ha az aktuális spread mérete a beállított alatt van.

Egy ilyen tesztet idítottam a héten. Itt tudjátok a két számla eredményeit követni. A Forex Cyborg V2-es verziójának kötéseit másolom mindkét számlára. A számla egyenlegek magukért beszélnek. (Közvetlen kereskedés (nem másolás) esetén is hasonló eredményre számíthatunk.)

 

Az oldal használatához, kérlek fogadd el a "cookie"-kat! További információ!

A "cookie-k" elfogadásával biztosíthatoda legjobb felhasználói élményt az oldalon. Amennyiben ezt szeretnéd, akkor kérlek kattints az elfogadás gombra!

Bezárás